Inleiding

De ziekte van Dupuytren is een abnormale verdikking van de fascia (het weefsel tussen de huid en de pezen in de handpalm), die het strekken van één of meerdere vingers kan beletten. De exacte oorzaak is nog onbekend en het komt voornamelijk voor bij mannelijke, blanke mensen met Noord-Europese voorouders. Vaak lijden ook meerdere familieleden aan deze aandoening en bestaat er dus een erfelijke factor.

Als eerste verschijnt er meestal een kleine verharding in de handpalm, die soms wat pijnlijk kan zijn. Naar verloop van tijd ontwikkelt er zich een harde streng die langzaamaan verder samentrekt. Hierdoor geraakt de vinger meer en meer in een geplooide toestand zodat deze op termijn niet meer gestrekt kan worden. Dit komt het meest voor in de pink en ringvinger, maar ook andere vingers kunnen aangetast worden. Naarmate de contractuur van de vingers toeneemt, ontstaat logischerwijs meer hinder bij het gebruik van de hand.

Het uitzicht van de hand is zo typisch dat enkel een klinisch onderzoek bij de dokter nodig is om de diagnose te bevestigen. Verdere (technische) onderzoeken zijn overbodig.

Er is echter geen blijvende genezing mogelijk voor deze ziekte, wat dus betekent dat deze strengen nog kunnen terugkomen.

Behandeling

Hieronder 3 mogelijke behandelingsmogelijkheden:

  • Wanneer de aandoening uitgebreid is en de functie van de hand sterk beperkt is, is een operatief ingrijpen aangewezen. Hierbij worden de verhardingen weggenomen. Op die manier kunnen de vingers meestal bijna volledig terug gestrekt worden. Zoals eerder besproken, kan ook na een ingreep deze aandoening terug de kop op steken.
  • Een tweede mogelijke behandeling is aponeurotomie. Hierbij worden door middel van een naald de strengen verscheidene malen aangeprikt waardoor kleine insnedes ontstaan in de strengen. Hierdoor kan men de vingers meestal beter strekken.  Deze techniek gebeurt onder lokale verdoving, maar wordt tot op heden nog niet toegepast in onze associatie van artsen.
  • Een derde en nieuwere behandelingstechniek zijn inspuitingen met collagenase. Dit enzym zorgt er voor dat de harde strengen worden afgebroken en de vingers terug meer gestrekt kunnen worden. Ook deze techniek wordt momenteel nog niet toegepast in onze praktijk.

Nabehandeling

Na een ingreep zullen er zich heel wat draadjes in uw handpalm bevinden. Dit vergt in het begin een iets intensievere wondzorg aangezien de handpalm een plaats is die gemakkelijk zweet. Er wordt een controle voorzien na 1 week om te kijken hoe de wonde geneest en de wondzorg eventueel bij te sturen. Na 14 dagen kunnen de hechtingen meestal worden verwijderd.