Inleiding

Een polscyste of ganglioncyste is een frequente oorzaak van weke delenzwelling rond de pols. Ze bestaan uit een dunne wand of kapsel, dat gevuld is met vocht. Gelijkaardige cysten kunnen ook in de handpalm voorkomen. De grootte van de cyste kan wisselen, en meestal worden ze langzaam groter maar soms verdwijnen ze spontaan. Ze kunnen nooit kwaadaardig worden.

Er is geen specifieke oorzaak van ontstaan bekend.

Intensief gebruik van de pols of het ontstaan van de cyste kan pijn veroorzaken.

De plaats van het ontstaan en het uitzicht zijn vaak typisch waardoor een diagnose snel kan gesteld worden. Bij twijfel kan verder echografisch onderzoek noodzakelijk zijn om andere oorzaken van de zwelling uit te sluiten.

Behandeling

Men tracht in eerste instantie het probleem aan te pakken met een infiltratie en/of een polsbrace. Dit geeft vaak reeds (tijdelijk) een verbetering van de klachten. Wanneer de cyste echter te groot of hinderlijk wordt voor beweging, zal een ingreep noodzakelijk zijn. Hierbij wordt de cyste verwijderd. Afhankelijk van de omvang wordt soms een onderarmgips aangebracht voor een drietal weken.

De hechtingen (en eventueel de onderarmgips) worden verwijderd na ongeveer 10 dagen op consultatie. Vaak wordt na de gipsperiode nog een polsbrace gegeven ter ondersteuning.